13 Mart sonrası en yüksek kapanışını yaptı

13 Mart sonrası en yüksek kapanışını yaptı

Vakıf Katılım

BIST100…13 Mart Sonrası En Yüksek Kapanışını Yaptı…Borsa İstanbul Merkez Bankası'nın faiz kararının takip edileceği yeni haftaya artıda başladı. Koronavirüs pandemisinde yavaşlama belirtileri ülkeleri tedbirleri gevşetmeye yöneltirken, risk iştahı geçtiğimiz haftalara kıyasla pozitif bir görünüm sergiledi. Haftaya yükselişle başlayan endeks karışık bir görünüm sergiledi. 13 Mart sonrası en yüksek kapanışı yapması olumluydu. Yurt içi piyasalar yurt dışı piyasalara paralel bir seyir izlemeye devam ediyor. BDDK'nın bankaların aktif oranını belirleyen formülde düzenlemeye gitmesinin ardından tahvil faizlerinde bir düşüş vardı. Bankaların burada tahvil alımına geçtiği ve tahvil faizlerindeki düşüşün borsaya destek olmuş olması beklenebilir. Bankacılık sektörü kur üzerindeki hareketlerin etkisinde zayıf bir görünüm sergiliyor. Yükselişlerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Sanayi hisseleri ise yurt dışı piyasalardaki toparlanmanın etkisinde endeksi yukarı taşıyarak mali hisselerden pozitif ayrışıyor. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde Asya piyasaları ve ABD endeksleri eksi bölgede bulunuyor. Global piyasalardaki risk iştahındaki zayıflığa eşlik ederek Borsa İstanbul'un güne ekside başlaması beklenebilir.
 
USDTRY…Merkez Bankası Toplantısı Gündemde… Swap anlaşmasına yönelik gelişmeler gündemde öne çıkıyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Dolar karşısındaki kayıplarının bir kısmını geri alan TL, koronavirüs pandemisine yönelik olumlu haberlerin ekseninde değer kazancını genişletememiş 2018 yılının Ağustos ayından sonra ilk kez 6.95 seviyesinin üzerini görmüştü. TCMB Başkanı Murat Uysal'ın diğer merkez bankalarıyla swap anlaşmaları konusunda görüşme sürdürdüklerini açıklaması TL cinsinden varlıklara destek sağlasa da gelişen piyasa ülke para birimleri global ticaretteki daralmaya bağlı olarak baskı altında kalıyor. Merkez Bankası'nın Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı piyasaların takip ettiği gündem başlıklarında öne çıkıyor. Faiz indirimlerinin kademeli olarak devam etmesi beklenilmekle birlikte, TL'deki değer kaybının göz önünde bulundurularak temkinli adımlar gelmesi beklenebilir.
 
EURTRY… TL Euro Karşısındaki Kayıplarını Geri Almakta Zorlanıyor… Yeni haftaya Euro karşısında değer kazanarak başlayan TL, kazançlarını geri vererek 7.55 seviyelerine yükseldi. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.53 seviyelerinde işlem görüyor.
 
EURUSD…Pandemi Kaynaklı Gelişmeler Gündemde Kalmaya Devam Etti…Euro bölgesi ekonomilerinin koronabonosu konusunda henüz bir anlaşmaya varamamış olması paritenin yeni haftaya 1.0850 seviyelerinde baskı altında başlamasına neden oldu. Koronavirüs pandemisinin yayılma hızı yavaşlama gösteriyor. Vaka artışı birçok Avrupa ülkesinde devam ederken, vaka sayılarının azaldığı bazı ülkeler ise tedbirleri kademeli olarak kaldırmayı sürdürüyor. ABD Kongresi yeni bir destek paketi üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Alman Şansölye Merkel koronavirüs tedbirlerinin erken kaldırılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
 
XAUUSD…1690 $ Seviyelerinde… Virüsün yayılma hızının düştüğüne yönelik işaretlerle gerileyen altının ons fiyatı petroldeki düşüşle birlikte yeniden yükselişe geçti. Dün sınırlı bir yükselişle 1695 $ seviyesini test eden altın sonraki süreçte geri çekilerek 1680 $seviyelerine geriledi. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde 1690 $ seviyelerinde işlem görüyor. Merkez bankalarının parasal genişleme hamleleri ve koronavirüs pandemisi kaynaklı gelişmeler gündemde kalmaya devam ediyor.
 
GLDGR…Gram Altın Dengelenme Çabası İçerisinde…Altının ons fiyatındaki yükselişin yavaşlaması ve TL'nin geçen haftalara kıyasla istikrarlı bir görüntü çizmesi gram altın fiyatlarındaki yükselişi de yavaşlattı. Altının gram fiyatı yeni işlem gününün ilk saatlerinde 377 TL seviyelerinde işlem görüyor.
 
BRENT…Global Petrol Talebine İlişkin Gelişmeler Takip Ediliyor… Pandemi sebebiyle petrol talebindeki trajik düşüş ve depoların dolma noktasına gelmesi fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı kuruyor. Ham petrolün vadeli fiyatı talepteki çöküşün etkisiyle tarihte ilk defa eksili seviyelere inerken Brent petrol vadelileri ise %9'a varan düşüşle 25 $ seviyelerini test etti. OPEC koalisyonunun Mayıs ayında başlatacağı arz kesintileri ortadan kaybolan talep dikkate alındığında oldukça az kalıyor.
 
S&P500…Enerji Piyasasından Gelen Haberlerin Ekseninde Geriledi… ABD hisse senedi piyasaları yeni haftada ham petrol vadeli fiyatının tarihte ilk defa eksiye geçmesiyle birlikte geriledi. S&P500 endeksi dün %1.79 değer kaybederken vadeli işlemlerde bugün negatif görünüm devam ediyor. ABD'de ekonominin açılıp açılmaması konusundaki tartışmalar devam ediyor. Ekonominin açılmasını savunan Trump destekçilerinin protestoları devam ediyor. Trump bilindiği üzere daha önce bu konuda topu valilere atmıştı. New York Valisi Andrew Cuomo ise Trump'ın tutumunu eleştirmiş aksi yönde beyanda bulunmuştu. ABD'de koronavirüs pandemisi eksenindeki haberlere ek olarak taraflar arasındaki politik gerilim de takip ediliyor

 

HİSSE TEKNİK MERCEK

Yükselişe Başlayanlar..AKSEN, EKGYO, ERBOS, YKBNK, ISYAT, TBORG, YGGYO

Düşüşe Başlayanlar.. IZMDC

Viop İkili İşlem;

Birinci Hisse VIOP'ta Sat - İkinci Hisse VIOP'ta Al
 
AKBNK - GARAN


Kaynak:Alan Yatirirm
Hibya Haber Ajansı