Çin tatile virüslü girdi küresel piyasalarda ise etkisi sürüyor...

Çin tatile virüslü girdi küresel piyasalarda ise etkisi sürüyor...

Vakıf Katılım

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün yaptığı açıklamalarda Dolar/TL’nin 5,7-5,9 seviyelerinin tatmin edici olup olmadığı yönündeki bir soruya, “İthalat ve ihracattaki gelişmelerin yanı sıra cari açıktaki dengelenmeye baktığımızda, kur seviyesi rekabetçi görünüyor” dedi. Albayrak, TCMB’nin iletişimini güçlendirdiğini ve iyi bir yönetim ortaya koyduğunu belirtti ve “Piyasalar ve aralarında hükümetin de olduğu paydaşlarla çok uyum içerisinde. Büyümeye katkı sağladı ve finansal istikrarı temin etti” dedi. Albayrak “Serbest piyasa kuralları içinde kamu bankaları hem kamu çıkarını hem de karlılığın peşinde koşacak. Bu böyle devam edecek” değerlendirmesini yaptı. Albayrak, Davos’ta katıldığı bir panelde de TCMB’nin Fed kadar bağımsız olduğu değerlendirmesini yaptı. Davos’taki açıklamalarında ayrıca Türkiye'de özel sektörün özellikle son 25 yılda ihracat kapasitesini çok rekabetçi hale getirdiğini vurgulayan Albayrak, Türkiye'de bankacılık sektörünün de oldukça iyi durumda olduğunu belirtti ve Türkiye’nin reformlara devam edeceğini söyledi.

 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Çin’in Wuhan kentinden başlayarak bazı ülkelerde görülmeye başlanan ve onlarca kişinin ölümüne neden olan virüs şimdilik küresel bir tehlike arz etmiyor. SARS benzeri virüsün henüz yerel bir problem olduğunu ifade eden Dünya Sağlık Örgütü, durum kötüleşirse 10 gün sonra ya da daha erken bir tarihte tekrar toplanarak konuyu ele alacak. Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bugün acil durum ilan etmememiz, DSÖ’nün olayı ciddi bulmadığı veya ciddiye almadığı anlamına gelmiyor. Yanlış anlaşılma olmasın, bu Çin’de bir acil durum ama henüz küresel bir sağlık acil durumu değil” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler bünyesindeki sağlık uzmanları da uluslararası bir sağlık tehdidi ilan edip etmeme konusunda ikiye bölündü. Çin’den gelen son verilere göre ise virüs bulaşan insan sayısı 830’a ölen kişi sayısı ise 25’e yükseldi.

 

Dün ayrıca takip ettiğimiz toplantısı sonrası ECB, 2003’ten bu yana ilk kez yapılacak ve bankanın ana hedefinin ve buna ulaşılmasını sağlayacak araçların yeniden belirlenmesini amaçlayan stratejik gözden geçirmenin kapsam ve zaman çizelgesinin ayrıntılarına yönelik basın açıklaması yaptı. Buna göre, stratejik gözden geçirme, “fiyat istikrarını, para politikası araç setini, ekonomik ve parasal analizlerin ve iletişim uygulamalarının nicel formülasyonunu” kapsayacak. Finansal istikrar, istihdam ve çevresel sürdürülebilirlik gibi diğer hususların da gözden geçirmenin bir parçası olacağına yer verilen açıklamada, gözden geçirmenin kapsamlı analizlere ve açık fikirlilik üzerine temelleneceği ve tüm paydaşlarla etkileşim içinde yapılacağı vurgulandı. Para politikası stratejisinin 1998’de kabul edildiği ve bazı unsurlarının 2003 yılında belirginliğe kavuşturulduğu belirtilen ECB açıklamasında, “2003’ten beri Euro Bölgesi ve dünya ekonomisi büyük yapısal değişimler geçiriyor.” değerlendirmesine yer verildi. Stratejik gözden geçirmenin bu yılın sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğine de açıklamada yer verildi.

 

Virüsün piyasalar üzerindeki etkisi sürüyor. Hafta başından bu yana borsalarda satış etkili olurken, bu sabah karışık bir görünüm ortaya çıkıyor. Asya’da Çin’de piyasalar yeni yıl nedeniyle uzun bir tatile girerken; Nikkei, Hang Seng hafif artıda. Teknoloji hisselerinin desteğiyle günü hafif artıda tamamlayan S&P 500 ise vadeli işlemlerde yatay. Bu hafta 8 haftanın en düşük seviyesini test eden ham petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde bugün biraz yükselse de haftalık bazda %5’e yakın aşağıda seyrediyor.

 

USDTRY

 

Haftanın dördüncü işlem günüde, yurt içinde Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile açıklanan Tüketici Güveni Ocak ayında yüzde 0,1 oranında artarak 58,82 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Davos'ta katıldığı oturumda Türkiye'nin borç karnesinin çok sağlam olduğu yönündeki açıklamaları takip edilirken, Gün içerisinde, TCMB’nin yayımladığı para politikası kurulu toplantı özetinde “Enflasyon beklentilerinde iyileşme sürüyor. Dezenflasyon süreciyle birlikte toparlanma devam edecek" ifadelerinin vurgulandığı gözlendi. ABD’de ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları 18 Ocak'ta sona eren haftada 214 binlik beklentiler karşısında 6 bin artışla 211 bin oldu. Piyasaların odağı Davos zirvesinden gelen açıklamalar ve Çin'de ortaya çıkan korona virüsü üzerinde olmaya devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun kazançlarını sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,93 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,95, 5,97 ve 6,00 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,91, 5,89 ve 5,87 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY


Haftanın dördüncü işlem gününde Avrupa Merkez Bankası 2020'nin ilk toplantısında beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit tuttuğu izlendi. Kararın ardından düzenlenen basın toplantısında enflasyonda bir miktar ılımlı artış sinyalleri olduğunu belirten AMB Başkanı Christine Lagarde’ın enflasyon beklentisi göstergelerinin istikrar kazandığının altını çizerken, "Yapısal reformlara başlanmalı." diyerek hükümetlere uzun vadeli büyüme potansiyeli artırma çağrısında bulunduğu gözlendi. Yurt içerisinde ise TUİK ve TCMB işbirliği ile açıklanan Tüketici Güveni Ocak ayında yüzde 0,1 oranında artarak 58,82 oldu. Gün içerisinde Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Davos'ta yaptığı açıklamalar ve TCMB’nın yayımladığı para politikası kurulu toplantı özeti takip edildi. ABD ile AB arasında ticari konularda uzlaşma sağlanamaması durumda ithal otomobillere ilave vergi uygulamakla tehdit etmesinin Euro üzerindeki baskıları izlenmeye devam edilirken, gün sonunda çaprazın yatay hareketini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,56 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,58 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,54, 6,52 ve 6,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,58, 6,60 ve 6,62 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURUSD

 

Haftanın dördüncü işlem gününde Avrupa Merkez Bankası 2020'nin ilk toplantısında beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit tuttuğu izlendi. Kararın ardından düzenlenen basın toplantısında enflasyonda bir miktar ılımlı artış sinyalleri olduğunu belirten AMB Başkanı Lagarde’ın enflasyon beklentisi göstergelerinin istikrar kazandığının altını çizerken, "Yapısal reformlara başlanmalı." diyerek hükümetlere uzun vadeli büyüme potansiyeli artırma çağrısında bulunduğu takip edildi. Gün içerisinde, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 18 Ocak'ta sona eren haftada 214 binlik beklentiler karşısında 6 bin artışla 211 bin oldu. ABD ile AB arasında ticari konularda uzlaşma sağlanamaması durumda ithal otomobillere ilave vergi uygulamakla tehdit etmesinin Euro üzerindeki baskıları izlenirken, piyasaların odağı Davos zirvesinden gelen açıklamalar ve Çin'de ortaya çıkan korona virüsü üzerinde olmaya devam edildi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte paritenin kayıplarını sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1080 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1020, 1,1000 ve 1,0970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1080, 1,1100 ve 1,1200 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde, piyasaların Çin'de ortaya çıkan korona virüsün yayılmasının olası etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte günün ilk yarısındaki gerilemesini terse çevirerek yatay hareketini sürdüğü takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Altın, yatırımcıların dikkatlerini yayılmakta olan korona virüsü kontrol altına alma çabalarına yöneltmeleri ile sakin seyrederken, yeniden canlanan güvenli liman talebi ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme ile birlikte Altın’ın gün sonunda kazançlarını sürdüğü izlendi. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1560 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1567, 1575 ve 1582 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1553, 1546 ve 1539 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına ilişkin yasal düzenlemede parlamento aşaması zorlu ve uzun bir sürecin ardından tamamlanan tasarının, Kraliçe II Elizabeth’in onayına gönderildiği takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise İngiltere'nin 31 Ocak'ta AB'den resmen ayrılmasının hukuki temelini teşkil eden tasarı, Kraliçe'nin onayıyla yasalaşarak yürürlüğe girdi. ABD'de ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları 18 Ocak'ta sona eren haftada 214 binlik beklentiler karşısında 6 bin artışla 211 bin oldu. Gün içerisinde, piyasaların odağı Davos zirvesinden gelen açıklamalar ve Çin'de ortaya çıkan korona virüsü üzerinde olmaya devan ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte GBPUSD paritesinin sınırlı kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3120 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3180 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3060, 1,3000 ve 1,2940 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3180, 1,3240 ve 1,3300 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde ABD Başkanı Donald Trump’ın günün erken saatlerinde Avrupa Birliği ile bir ticaret anlaşmasına ulaşmakta başarısız olmaları durumunda Avrupa otomobillerine %25 tarife uygulayacaklarını söylemesinin piyasalar üzerinde baskı yarattığı gözlenmişti. Dün ise Çin'de ortaya çıkan korona virüsü üzerine artan endişelerin neden olduğu güvenli liman talebi USD/JPY üzerinde ağırlık yarattığı takip edildi. Gün sonunda ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme ve yeniden canlanan güvenli liman talebi ile birlikte USD/JPY paritesinin kayıplarını sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,20, 109,00 ve 108,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 109,80, 110,00 ve 110,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

HAM PETROL

 

Haftanın dördüncü işlem gününde OPEC Genel Sekreteri Muhammad Barkindo’nun yaptığı açıklamalarda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC müttefiklerinin, Ham Petrol üretim kesintisi anlaşmasının 2020 yılı sonuna kadar uzatma hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu söylediği takip edildi. Gün içerisinde Çin'de ortaya çıkan korona virüsünün, küresel arz bolluğu ile mücadele eden piyasada talebi düşürebileceği yönündeki endişelerin artması ile birlikte Petrol’ün art arda dördüncü günün sonunda Petrol’ün kayıplarını sürdürdüğü izlendi

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 55,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 56,00 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 55,00, 54,50 ve 54,00 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 56,00, 56,50 ve 57,00 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAGUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde piyasaların Çin'de ortaya çıkan korona virüsün yayılmasının olası etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte günün ilk yarısındaki gerilemesini terse çevirerek gün sonunda yatay hareketini sürdüğü takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yatırımcıların Çin'de ortaya çıkan korona virüsünün devam eden etkileri ile birlikte gün içerisinde dalgalı seyrine devam eden Gümüş’ün, gün sonunda sınırlı kayıplarını sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,90 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,50, 17,30 ve 17,10 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,90, 18,10 ve 18,30 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 


Hibya Haber Ajansı