Çin Borsası çöktü: Açılışta % 9 geriledi, Merkez Bankası önemli önlemler aldı

Çin Borsası çöktü: Açılışta % 9 geriledi, Merkez Bankası önemli önlemler aldı

Vakıf Katılım

Ay Yeni Yılı tatilinden sonra ilk işlem gününde koronavirüs salgınının baskısı altındaki Çin Borsası, açılışta yüzde 9 düştü
Şanghay Bileşik Endeksi açılışta yüzde 9 geriledikten sonra, kayıplarını bir miktar telafi etti ve düşüş yüzde 7.5 seviyesine indi. Şanghay Borsası kapanışta yüzde 7.72 ile 230 puan gerileyerek 2.746 puana düştü.
Çin'deki emtia borsalarında da tatilden sonraki ilk işlem gününde keskin düşüşler yaşandı. Petrol, kauçuk, demir cevheri, bakır piyasalarında düşüş limiti olan yüzde 5 oranına açılışta ulaşıldı. Uzmanlar, düşüşü yüzde 5 ile sınırlayan "limit down" sözünün bugünlerde en çok duyulan iki kelime olduğunu söylüyor.
Diğer yandan Çin Yuanı beklenenden daha güçlü bir seyir izledi ve dolara karşı 6.9239'dan işlem gördü. Tailden önceki kapanışta dolar/yuan paritesi 6.9368'di.
Bu arada, Çin'in Caixin İmalat Sanayi Satın Almacılar Endeksi Ocak ayında hafif düşerek 51.1 oldu. Şubat'ta bu endekste keskin bir düşüş bekleniyor.
Asya borsaları da günü düşüşle kapattı.
Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1.01 kayıpla 22.971 puana inerken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 1.34 düşerek 6.923 puana indi. Tayvan borsası yüzde 1.22 düşüşle 11.354 puandan kapandı.
Bu arada Çin Merkez Bankası, hem piyasalardaki dşüşüleri önlemek hem de virüs salgınının ekonomiyi yavaşlatmasının önüne geçmek için önemli önlemler aldı. Merkez Bankası virüs salgınına karşı ekonomiye destek için ters repo oranlarını beklenmedik şekilde 10 baz puan düşürdü. 7 günlük oran yüzde 2.5'ten 2.4'e, 14 günlük ters repo oranı ise yüzde 2.65'ten yüzde 2.55'e düştü.
Ayrıca ters tahvil alımı yoluyla piyasaya 1.2 trilyon Çin Yuanı enjekte edildi.
Ölümcül virüs salgını fabrikaların, alışveriş yerlerinin geçici olarak kapanmasına neden olurken, dış ticaret ile ilgili çoğu çalışan işlerini evden sürdürdü. Virüs salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 361'e çıktı. ABD'de ise enfekte olan hasta sayısı 11 oldu.


Hibya Haber Ajansı