Piyasaların yönü

Piyasaların yönü

Vakıf Katılım

BIST100…Piyasalar Jeopolitik Riskleri ve Salgına İlişkin Haberleri Takip Ediyor…BIST100 endeksi karışık bir görünüm sergilediği üçüncü işlem gününde %0.71 değer kazanarak 115,171 puana yükseldi. Türk ve Rus heyetlerinin İdlib'deki duruma ilişkin düzenledikleri görüşme takip edildi. Görüşmenin ikinci ayağı bugün Ankara'da devam edecek. Global piyasalarda risk iştahına baktığımızda, Asya piyasalarının sabah saatlerinde koronavirüs vakalarındaki artış ile birlikte karışık bir seyir izlediği görülmekte. Endeks İdlib eksenindeki gelişmeleri, taraflardan gelen açıklamaları ve küresel piyasalarda satış baskısına yol açan koronavirüs salgınına ilişkin haberleri takip etmeyi sürdürüyor.

USDTRY…TL Varlıklar Negatif Görünüm Sergiliyor… TCMB'nin Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantı tutanağını yayınlandı. Enflasyon beklentilerindeki olumlu görünümün korunduğu, TL varlıklar üzerinde oynaklığa sebep olan jeopolitik risklerin yakından izleneceği belirtildi. Toplantı tutanağında makro ihtiyati önlemlerin gözden geçirilebileceği belirtilirken kredi kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon etkilerinin izlendiği ifade edildi. Koronavirüs salgını endişeleri gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor. Dolar hemen hemen bütün gelişen piyasa ülkeleri para birimlerine karşı değer kazanırken, TL varlıklar jeopolitik risklerin de etkisiyle negatif bölgede kalmaya devam ediyor.

EURTRY…Kurdaki Yükseliş Devam Etti… TL varlıklar jeopolitik riskler ve koronavirüs salgınının yarattığı satış baskısının gölgesinde genel itibarıyla negatif bir görünüm sergiliyor.

EURUSD…Avrupa ve ABD'den Gelen Veriler Piyasaların Takibinde…Koronavirüs salgını endişeleri FED'in 2020 yılında faiz indirimine gideceği beklentilerini canlı tutarken, Euro Dolar paritesi 1.09 direncinin üzerini test ediyor. Gelen veri akışı yoğunlaştıkça paritedeki volatilite de yükseliyor. Bugün Euro Bölgesi Şubat ayı tüketici güveni verisinden sonra, ABD hanehalkının durumunu göstermesi açısından oldukça önemli bir gösterge olarak kabul edilen dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilecek. 4.çeyrek ABD GSYİH büyüme oranı da yatırımcıların ekonomik veri ajandasında takip edeceği başlıklar arasında yer alacak.

XAUUSD…Dalgalı Bir Seyir İzliyor…Çin'den sonra yatırımcılar koronavirüs salgınının yayılma hızındaki artışla birlikte portföylerindeki altının ağırlığını artırmayı sürdürüyor. Gelen haber akışına bağlı olarak altının ons fiyatındaki volatilite yükselmiş durumda.

GAUTRY…Geniş Bir Bant İçerisinde Dalgalanıyor… Altının ons fiyatındaki ve Dolar TL kurundaki hareketliliğe bağlı olarak gram altın geniş bir bant aralığında işlem görüyor.

BRENT…Gerilemeye Devam Etti…Petrol fiyatları virüs endişeleriyle birlikte 2020 yılının en düşük seviyelerine yöneldi. Hızlı bir şekilde yayılan koronavirüsün global büyüme üzerinde baskı yaratacağı korkuları satış baskısını tetikliyor. Brent petrolün varil fiyatı yeni işlem gününün ilk saatlerinde 52 $ seviyelerinde.

S&P500…Hisse Senedi Piyasaları Karışık Bir Görünüm Sergiledi…Gün içerisinde karışık bir görünüm sergileyen endeks koronavirüs salgınına ilişkin endişelerle birlikte hafta başından bu yana piyasaları etkisine alan satış baskısından kurtulamadı. Trump Beyaz Saray'da Sağlık Bakanı'nın da katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Medyayı piyasalarda panik yaratmakla suçladı ve virüs salgınıyla mücadele konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Kaynak:Alan Yatırım 
Hibya Haber Ajansı