Fed 2 – ECB 1 Faiz İndirimi Yapar (Mı)?

Fed 2 – ECB 1 Faiz İndirimi Yapar (Mı)?

Vakıf Katılım

Küresel piyasalarda corona virüsü kaynaklı panik satışları devam ederken, Merkez Bankaları’nın piyasa dinamiklerini destekleyici genişleyici para politikası hamleleri öne çıkmaktadır. Merkez Bankaları’nın amiral gemisi olan Fed için durum oldukça zor bir duruma geçmektedir. Başkan Powell para politikasında veri odaklı olduğunu ısrarla vurgularken bu söylemine biyolojik belirsizlik corona virüsünün küresel büyümeye verdiği hasar faktörü bulunmamaktadır. Virüs kaynaklı gerileyen petrol fiyatları ileriye dönük enflasyon beklentilerini olumsuz etkilediğinden Fed’in %2 üzeri kalıcı enflasyon önceliği sekteye uğrayabilir. Enflasyon temasında gerileme Fed’in faiz indirim temasını destekleyebilir. Bu noktada Trump Fed’i sürekli olarak faiz indirimine çağırarak ABD Başkanlık seçimi öncesinden kendine siyasi üstünlük sağlamayı amaçlamaktadır. İlk başlarda Trump baskısını göğüsleyen Fed, virüs etkisi nedeni ile faiz indirim veya indirimlerine durumun vahametine göre direnç gösterme ihtimali oldukça zayıf olabilir. 2020 yılında virüsün tetiklediği Fed faiz indirimine gider mi? Sorusunu çok sıklıkla duyacağız.

Piyasa katılımcıları virüs öncesinden Fed için herhangi bir faiz indirimini Ocak 2021 dönemine kadar beklemezken, son gelişmeler Fed’in Haziran ve Eylül dönemlerinden 2 adet faiz indirimine gidebileceğini işaret etmektedir.

10 Haziran ve 16 Eylül toplantılarında faiz indirim beklentisi oldukça güçlü olarak yer almaktadır.

 

image.png

 

Grafikte beyaz çizgi Haziran ayı toplantısında olası faiz indirimi beklentisini, kırmızı ise Eylül toplantısını göstermektedir. 2020 yılının başında 0 seviyesinde bulunan (faiz indirimi olmaması!) Haziran ve Eylül toplantısı indirim beklentisi eksi yöne geçerek beklentinin fiyatlamalara dâhil olduğunu işaret etmektedir. Ayrıca yeşil çizgi klasik Dolar endeksi – mor çizgi S&P500 endeksini göstermektedir. Virüs fiyatlaması dışarıda tutulduğunda faiz indirim beklentileri ile DXY ve S&P500 gerilemesi dikkat çekmektedir. Özetle piyasa katılımcıları 2020 yılında mevcut durumda Fed tarafında 2 adet faiz indirimi beklemektedir.

 

image.png

 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) için para politikasında etkisizlik ve çaresizlik devam ederken, Başkan Lagarde ısrarla maliye politikaları söylemini sürdürmektedir. Maliye politika desteğinde ECB, Almanya desteği almadan aksiyon alması oldukça zor gözükmektedir. Çare Almanya olurken, ana hikâyeyi değiştirecek yakın zamanlı başka bir tema bulunmamaktadır. ECB için genel algı ne zaman faiz artırımı yapabilir söylemi yerini faiz indirimi ne zaman gelebilir sorusuna bırakmıştır. Avrupa ekonomilerinden devam eden sorun ve virüs kaynaklı büyüme kaygıları ECB’nin 1 adet faiz indirimi yapabileceğine ilişkin beklentiyi güçlendirmiştir.

Piyasa katılımcıları ECB için Aralık toplantısını referans olarak takip ederken, 1 adet faiz indirimini güçlü olarak fiyatlamaktadır. Grafikte beyaz çizgi faiz indirimi beklentisini, kırmızı çizgi ise EURUSD paritesini göstermektedir. Faiz indirimi beklentisinin güçlenmesi ile EURUSD paritesinin aşağı yönlü hareketi benzerlik göstermektedir.

 

image.png

 

Özetle, piyasa katılımcıları 2020 yılında Fed için 2 – ECB için 1 adet faiz indirimini güçlü olarak fiyatlamaktadır.

 

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı