Karsan’dan çalışma hayatında cinsiyet eşitliği için uluslararası adım

Karsan’dan çalışma hayatında cinsiyet eşitliği için uluslararası adım

Vakıf Katılım

Kuruluşunun ardından yarım asrı geride bırakan ve küresel bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye’nin yerli üreticisi Karsan, çalışma yaşamında kadın erkek eşitliğinin geliştirilmesi adına örnek teşkil edecek bir çalışmaya imza attı. Bu kapsamda Karsan, Birleşmiş Milletler’in (BM) en önemli küresel girişimleri arasında yer alan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni imzaladı. Bu adım, BM’nin çalışma yaşamıyla ilgili ihtisas kuruluşu olan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla Karsan’da yürüttüğü çalışmaların devam ettiği bir süreçte gerçekleşti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Karsan CEO’su Okan Baş, imzaladıkları “WEPs CEO Destek Beyanı” ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik şirket politikaları noktasındaki kararlılıklarını bir kez daha gösterdiklerini vurguladı.

Bursa’da yer alan fabrikasında çağın mobilite ihtiyaçlarına uygun ulaştırma çözümleri sunan yerli üretici Karsan, çalışma hayatında kadın erkek eşitliğinin geliştirilmesi noktasında yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Karsan, 2010’da BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığıyla oluşturulan “Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (Women’s Empowerment Principles – WEPs)” imzaladı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Karsan CEO’su Okan Baş, “Karsan olarak; WEPs CEO Destek Beyanı ile toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikalarının oluşturulması ve sürekliliğinin sağlanması konusundaki kararlılığımızı bir kez daha gözler önüne serdik” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği için gerekli noktaları sunuyor

WEPs, BM’nin en önemli küresel girişimleri arasında yer alıyor. Şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması noktasında dikkate alınması gereken önemli noktaları sunan WEPs, bu konuları 7 madde özelinde aktarıyor. Bu kapsamda şirketlerin “cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması”, “tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması, İnsan Haklarına ve Ayrım Yapmama İlkesi’ne saygı gösterilmesi, bu ilkelerin desteklenmesi”, “tüm kadın ve erkeklere sağlık, güvenlik ve refah sağlanması” konularında çalışmalar yürütmesi öngörülüyor. Ayrıca şirketlerin “kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim imkanlarıyla desteklenmesi”, “kadınları güçlendiren girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması” konuları ile birlikte “toplumsal inisiyatifler ve destekler aracılığıyla eşitliğin teşvik edilmesi”, “cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gelişimin ölçülmesi ve halka açık raporlanması” alanlarında da yükümlülükleri bulunuyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları Karsan’a ödül getirmişti

Karsan’da toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik olarak 2019 yılında Bursa’da Kıraça Holding, Karsan ve ILO arasında bir protokol imzalanmış ve bu protokol çerçevesinde Karsan’da toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin verilmesi ve toplumsal cinsiyet temelli kurumsal politika ve uygulamaların hayata geçirilmesi planlanmıştı. ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan Karsan’ın WEPs imzacısı olmasıyla ilgili olarak “Bu adım gerek Karsan ile halihazırda yürüttüğümüz işbirliği gerekse Türkiye’de çalışma hayatında kadın istihdamının artması ve kadınların güçlenmesi konusunda atılmış çok önemli bir adım” şeklinde konuştu.

Ayrıca Karsan, ekonomide ve sosyal yaşamda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi, kadınların yaşamın tüm alanlarına aktif bir şekilde daha fazla yer alabilmesi için ILO önderliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda, BUSİAD 2018 Doğan Ersöz Ödülü’ne layık görülmüştü. Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu tarafından geçen yıl düzenlenen Gelecek Zirvesi’nde kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaların tüm sektörlere emsal teşkil edecek proje ve uygulamaları ödülü de Karsan’a verilmişti.

Karsan Hakkında:

Türk otomotiv sanayinde 53 yılı geride bırakan Karsan, kurulduğu günden bu yana ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için modern tesislerinde üretim yapıyor. 1981 yılından bu yana ticari araç üretimi gerçekleştiren Karsan'ın Bursa Hasanağa’daki fabrikası tek vardiyada yılda 18 bin 200 araç üretebilecek yapıya sahip. Binek araçtan ağır kamyona, minivandan otobüse kadar her türlü aracı üretebilecek esneklikte tasarlanan Hasanağa Fabrikası, Bursa şehir merkezine 30 km uzaklıkta olup, 91 bin metrekaresi kapalı toplam 207 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor.

50 yılı aşkın süredir otomotiv sanayinde Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, vizyonu doğrultusunda iş ortakları ve lisansörleri ile birlikte yeni ve mevcut ürünlerin türevlerini geliştirerek yük ve yolcu taşımacılığında tüm segmentlerde yer almayı hedefliyor. Toplu taşımacılık segmentinde “yenilikçi ürün ve hizmetleri”, “fikirden pazara” geliştirmek ve pazara sunmak için faaliyetlerini sürdüren Karsan, özellikle Ana Üretici/OEM iş kolunu güçlendirmeyi amaçlıyor. Karsan, Ar-Ge’den üretime, pazarlamadan satış ve satış sonrası faaliyetlere kadar otomotiv değer zincirinin tamamını yönetiyor.

Karsan bugün Hyundai Motor Company (HMC) için yeni H350 hafif ticari araçlarını, Menarinibus için 10-12-18 m otobüslerive kendi markası altında Jest, Atak ve Star modellerini üretiyor. Ayrıca, dünya devi BMW ile olan iş birliği kapsamında yüzde 100 elektrikli Jest Electric ve Atak Electric modellerinin de üretimini gerçekleştiriyor. Karsan araç üretiminin yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında endüstriyel hizmetler de sağlıyor.

Hibya Haber Ajansı