Yeni domain uzantıları ile marka isminizi üçüncü şahıslara kaptırmayın

Yeni domain uzantıları ile marka isminizi üçüncü şahıslara kaptırmayın

Vakıf Katılım

  • Yeni domain uzantıları ile marka isminizi üçüncü şahıslara kaptırmayın

    1998 yılında "En yeni iletişim ve bilgisayar teknolojilerini kullanarak müşterilerine dünya standartlarında çözümler sunmak" ilkesiyle 22 yıl önce yola çıkan İsimtescil.net, yeni ürünü Trademark Clearinghouse (TMCH) ile marka sahiplerinin değerlerinin korunmasını amaçlıyor. TMCH programı sayesinde markalar yeni domain uzantısı çıktığında, kendilerine özel alınabilecek tüm alan isimlerinden haberdar olabiliyor. Olası kötüye kullanımların da önüne geçen bu ürün, herhangi bir alan adının üçüncü şahıslar tarafından alınması halinde özel bir bildirim ile kaydı gerçekleştiren şahıs ya da kurumları uyarıyor.


    2013 yılında domain uzantılarının genişletilmesi amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde 1500 den fazla yeni domain uzantısı kayıt dönemine başladı. Dünyada 33 milyonun üzerinde New gTLD domain tescil işlemi yapıldı. New gTLD domain satışlarında global sıralamada Türkiye ilk 10 içerisinde yer almaktadır. İsimtescil.net ise Türkiye’de yeni domain uzantı satışlarında 125 bin üzerinde domain ile ilk sırada yer almaktadır. 

    Türkiye’nin en çok domain barındıran şirketi unvanına sahip İsimtescil.net küresel internet topluluğu ICANN’in yeni domain uzantısı Generic Top Level Domain (gTLD) programına yönelik oluşturduğu en önemli hak koruma programı TMCH’yi Türkiye’de ilk kez hizmete sundu. TMCH Online Marka Koruma Programı,  Generic Top Level Domain (gTLD)  uzantılarının çıkması ile beraber siber riskleri büyüyen marka sahiplerinin değerlerinin korunmasını amaçlıyor. Program, piyasaya her yeni domain uzantısı (gTLD) çıktığında oluşan fikri mülkiyet hakkı ihlalleri ve siber korsanlık riskleri gibi ticari markaları tehdit eden unsurlardaki artışın önüne geçmek için geliştirildi. Bu sayede yeni çıkan domainlerin kaydında mevcut marka isimlerini kullanmak isteyen 3.sahislardan veri tabanındaki ilgili markalar anında haberdar olabiliyor.

    Dijital dünya TMCH ile koruma altında
    ICANN tarafından sistematik hale getirilen doğrulanmış ticari markaları içinde barındıran TMCH veri tabanına dâhil olan markaların marka değerini dijital dünyada koruma altına almayı amaçlayan sisteme, tescilli bütün markalar başvuru yapabiliyor. TMCH, kullanıcılara, kayıt işlemlerinde uyarı almak ve itiraz edebilmenin yanı sıra genel kayıt döneminden önce tescil hakkına sahip olmak ve WIPO davalarını evraksız başlatabilmek gibi önemli avantajlar da sağlıyor. 

    Bankacılık sektörü TMCH ile daha güvende
    İsimtescil Bilişim A.Ş İş Geliştirme Yöneticisi Kadriye DAĞINIK, siber güvenlik endişesinin en yoğun yaşandığı sektör olarak nitelendirilen bankacılık sektöründeki risklerin de, Türkiye’de ilk olarak İsimtescil.net tarafından hizmete verilen TMCH ile yüksek oranda azalacağını öngörüyor. Dağınık, TMCH Online Marka Koruma Programı ile online bankacılık kullanımını olumsuz etkileyen tehditlerin önüne geçileceğini söylerken, sistemin Türkiye ekonomisine artı değer sağlayacak bir yapı olduğunu da ifade ediyor. Bugünün dijital dünyasında online güvenliğin markaların değerlerinin korunmasındaki en önemli unsur olduğunu belirten Dağınık, İsimtescil.net olarak en gelişmiş yöntemlerden yararlanmaya devam edeceklerini sözlerine ekliyor.
    İsimtescil.net’in ICANN akreditasyonu güvencesi 
    İsimtescil.net, ICANN ile iş ortaklığına 2008 yılında akredite kayıt kuruluşu unvanını alarak başladı. ICANN akredite kayıt kuruluşu olmak hiçbir aracı kuruma bağlı kalmadan domain kayıt işlemlerini direk olarak ana kayıt firmaları üzerinden yapmak ve ICANN prosedürlerini uygulayabilmek anlamına geliyor. İsimtescil.net, %100 ICANN prosedürlerini uyguluyor ve TMCH programı sadece akredite olan kayıt kuruluşları tarafından hizmet olarak verilebiliyor. 
     


Hibya Haber Ajansı