Koronavirüs patent başvurularında başı 3 ülke çekiyor

Koronavirüs patent başvurularında başı 3 ülke çekiyor

Vakıf Katılım

Çin’de başlayarak tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını tüm insanlığın hayatını olumsuz etkilemeye devam ederken, geçmişten bugüne kadar meydana gelen koronavirüs salgınları hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Özellikle 2002 yılında meydana SARS salgını ile patent başvurularının ani bir yükseliş gösterdiğini belirten Destek Patent, koronavirüsle ilgili en çok patent başvurusunun Amerika, Çin ve Güney Kore tarafından yapıldığını bildirdi.

İnsanları enfekte edebilecek 7 türünün bulunduğu bilinen koronavirüs salgınları özellikle 2002 yılında SARS-COV virüsünün yayılması ile dünyada büyük yankı uyandırdı.

SARS-COV virüsü patent başvurularını ciddi oranda etkiledi

Destek Patent tarafından hazırlanan, tarihteki koronavirüs salgınlarına bağlı olarak yapılan patent başvuru haritası ile ilgili Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, şu açıklamalarda bulundu:

“Korona virüs ile ilgili ilk patent başvurusu 30 Ekim 1972 yılında yapılmıştır. 2002 yılına kadar neredeyse stabil olan artışlar, 2002 yılında SARS-COV virüsü sonrası 462 adede çıkmıştır. 2002 yılı sonrası MERS-COV virüsüne kadar ciddi artış gözlenmemiştir.

MERS-COV patent başvuruları, SARS-COV’u geçemedi

MERS-COV için yapılan patentler SARS-COV virüsü için yapılandan daha az olmuştur. 2020 ve sonrasında patent sayılarının katlanarak artacağı tahmin edilmektedir.

En çok başvuru yapan ülke: Amerika

Korona virüs ile ilgili patent başvurularının %66’sının üç ülke tarafından yapıldığını ifade eden Kemal Yamankaradeniz, “Patent başvurusu yapan ülkelerde 581 başvuru ile Amerika ilk sırada yer alıyor. Çin yüzde 303 başvuru ile ikinci, Güney Kore ise 127 patent başvurusu ile en çok patent başvurusu yapan üçüncü ülke olmuştur” dedi.

Güney Kore’den sonra çok başvuru yapan ülke: Hollanda

Dünyada en çok koronavirüs patent başvurusu olan dördüncü ülkenin Hollanda olduğunu kaydeden Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı, konu özelinde en çok çalışma yapan diğer ülkelerin patent başvurularını şöyle özetledi:

“Hollanda’dan sonra 73 patent başvurusu ile Japonya geliyor. Takiben; İngiltere 60, Fransa 56, Rusya 52, Tayvan 41, Almanya 38, Kanada 36, Belçika 31, İspanya 27, İtalya 26, Singapur 24, Avusturya 19, İsviçre 18 patent başvurusu ile koronavirüsle ilgili en çok çalışma yapan ülkeler arasında öncelikli olmuştur.

Ülkemizde de aşı ve tedavi ile ilgili ilaç çalışmalarında bu patentlerin incelenmesi ve yapılacak buluşların patentlenebilmesi doğru bir yöntem olacaktır.”


Hibya Haber Ajansı