Fed ekonomiye destek anlamında “limitsiz” duruş sergileyecek

Fed ekonomiye destek anlamında “limitsiz” duruş sergileyecek

Vakıf Katılım

Fed açıklamaları beklendiği gibi… Faizlerde bir değişiklik yok, bu koşullarda zaten faizi 0’a yakın olan merkez bankalarının uzun süre faize dokunduğunu görmeyeceğiz. Sıkılaşmanın telaffuz edileceği zaman dilimi pek yakında olmadığına göre, açıklamanın içeriğine bakalım. Başrolde elbette koronavirüs var. “Devam eden halk sağlığı krizi, yakın dönemde ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde yoğunlaşacak ve orta vadede ekonomik görünüm üzerinde önemli riskler oluşturacaktır.” ibaresi ile Fed’in bu konudaki öngörüsü vurgulanıyor.

 

Karar metninde yer alan önemli bir ibare de “Federal Reserve, hanehalklarına ve işletmelere kredi akışını desteklemek ve sorunsuz piyasa işleyişini desteklemek için, Hazine menkul kıymetlerini ve ticari ipoteğe dayalı menkul kıymetleri gereken miktarlarda satın almaya devam edecektir.” şeklinde… Her ne kadar Fed’in varlık alımlarının hızı, yavaşlamış olsa da (bunu bilanço genişlemesinin yavaşlamasından anlıyoruz) ekonomiye destekler çok uzun bir süre devam edecek. Kaygılar devam ediyor ve Fed’in bu noktada ekonomiye limitsiz destek vermesine dair yönlendirme devam ediyor. Sadece son dönemde alınan aksiyonlar para politikası açısından zaten “ne gerekiyorsa yapılması” şeklinde, dolayısıyla beklenti daha fazla “sözlü yönlendirme” şeklindeydi ve Fed bu konuda şaşırtmamış görünüyor. Toparlanmanın kendi kendine gerçekleşmesini beklersek bu çok uzun zaman alır, virüsün hali hazırda verdiği zarar ve korunma önlemlerinin bir anda ortadan kaldırılmayacağı, kademeli geçiş olacağı düşünüldüğünde, ekonomi açılsa bile kendi kendine yürümeye başlaması zaman alacak ve destekler devam edecek.

 

Fed’in ekonomi ve piyasaları destekleme anlamında varlık alımlarında limitsiz olacağı sinyalini yenilemiş olması; hanehalklarına ve özel sektöre destek olmaya devam edecek olması anlamında açıklamalar “güvercin”…

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı