Ekonomik veriler ve finansal sonuçlar piyasalara yön vermeye devam edecek

Ekonomik veriler ve finansal sonuçlar piyasalara yön vermeye devam edecek

Vakıf Katılım

Dünya’da korona virüs vaka sayılarında gerileme eğilimi devam ediyor. İtalya’da son birkaç gündür aktif vaka sayısında azalmalar devam ederken Pazar günkü verilere göre hayatını kaybeden sayısı uzun süre sonra 260 ile 200’lü rakamlara geriledi. İspanya’da da Pazar günü yeni vaka sayısı 2870 olurken bu sayının da Cumartesi gününe göre düştüğü ve bir ayın en düşük vefat sayısına ulaşıldığı gözlendi. Almanya’da ise vaka sayısında kontrollü görünüm sürüyor. ABD’de toplam vaka sayısı 1 milyona yaklaşırken hayatını kaybeden kişi sayısında bir gerileme olduğu dikkat çekiyor. Yaşanan son gelişmelere göre ülkeler ekonomilerini kademeli şekilde açmaya ve kısıtlamaları da yavaş yavaş kaldırmaya hazırlanıyor. İtalya İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, dün yaptığı açıklamada imalat ve inşaat sektöründe bulunan işletmeleri 4 Mayıs'tan itibaren açmayı hedeflediklerini duyurdu. Fakat insanların toplu olarak bir arada bulunduğu restoran, bar gibi işletmeler bir süre daha kapalı kalacak. Conte, okulların ise Eylül ayına kadar kapalı kalacağını belirtti. Almanya ise 800 metrenin altındaki küçük perakendecilerin sosyal mesafe ve hijyen önlemlerine uydukları sürece yeniden açılmalarına izin verdi. Türkiye’de ise görünüm olumlu şekilde gitmeye devam ediyor. Dünkü verilere göre yeni vaka sayısı 2357 olurken hayatını kaybeden sayısı 100 altına indi ve 99 oldu. Yoğun bakımdaki hasta oranı %2,27 olurken iyileşme oranı %26,45 ile yükselmeye devam etti.

 

Geçen haftanın en önemli gelişmesi bilindiği üzere petrol fiyatlarında gerçekleşmiş ve Mayıs vadeli kontrat aşırı arz ve depolama sorunları gibi etkenlerle vade sonuna gelinen günde -40 Dolar’a kadar düşüş göstermişti. Haftanın geri kalanında bir miktar toparlanma gözlense de zayıf seyrin sürdüğü gözlendi. Hafta sonu bu konuda açıklamalarda bulunan OPEC Başkanı Muhammed Arkab, Arkab, OPEC üyesi ülkelerin üretimde kısıtlamaya gitme kararının uygulamaya konulmasıyla mayıs ve haziranda petrolün varil fiyatının 40 dolar seviyesine çıkacağı öngörüsünde bulundu. OPEC+ olarak bilinen grubun, günlük ham petrol üretim miktarını 1 Mayıs-30 Haziran arasında 10 milyon varile, 1 Temmuz-31 Aralık 8 milyon varile ve 1 Ocak 2021-30 Nisan 2022 arasında ise günlük 6 milyon varile düşürülmesi kararlaştırılmıştı. Bu arada Saudi Aramco OPEC+ 'in yeni hedeflerinin devreye gireceği 1 Mayıs olarak belirtilen son tarihten önce bu hafta başlarında üretimi azaltmaya başladı.

 

Geçen hafta önce senatodan ardından temsilciler meclisinden geçen 484 milyar Dolar’lık teşvik paketi Donald Trump tarafından da onaylandı. Salgın sebebiyle faaliyetlerini durduran küçük işletme sahipleri ve finansal açıdan zorluk çeken vatandaşlara 320 milyar dolar ayrılan tasarıda, hastaneler için 75 milyar dolar, küçük işletmelere acil afet kredisi için 60 milyar dolar ve diğer bazı kalemlerde de ilave bütçe ayrılması öngörülüyor.

 

Yeni haftada açıklanacak ekonomik veriler ve finansal sonuçlar virüsün yarattığı ekonomik tahribatın derecesini göstermeye devam edecek. ABD’de bu hafta 1.çeyrek GSYH ilk okuması ise AB’de enflasyon verileri yakından izlenecek. İlk çeyrekte ABD ekonomisinin %4 küçülmesi bekleniyor. Bu hafta ayrıca FED ve ECB faiz kararları da bekleniyor olacak. Faizlerde bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Bu hafta ABD’de SP500’deki 140 şirketin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Bu sabah Asya’da endeksler güne yükselişle devam ediyor. BoJ’un dün sınırsız devlet tahvili alma ve riskli varlık alımlarını hızlandırma sözü ile Nikkei endeksi %2 civarı yükselişteyken diğer endeksler de alıcılı seyrediyor. ABD vadeliler de hafif artıda hareket ediyor.

Kaynak: Ahl Yatirim
Hibya Haber Ajansı