Piyasalarda dip noktası belirlenmiş olabilir mi?

Piyasalarda dip noktası belirlenmiş olabilir mi?

Vakıf Katılım

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip korona virüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 850 bini aştı. En çok vakanın rastlandığı beş ülke sırası ile ABD (182bin), İtalya (106bin), İspanya (106bin), Çin (94bin), ve Almanya (71bin) oldu. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 2704 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 46 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 13 bin 531'e, can kaybı 214'e ulaştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede ikili meselelerin yanı sıra bölgesel gelişmeler ve dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını ele alındı. Salgınla mücadelenin ancak küresel dayanışma ve iş birliği ile başarıya ulaşabileceği hususunda mutabık kalan iki lider; salgının muhtelif etkilerinin kontrol altına alınması için en iyi uygulamalar ile veri ve tecrübelerin paylaşımı noktasında gerekli adımları atmayı kararlaştırdı.

Korona virüsün yarattığı finansal sorunların etkisini en aza indirmek amacıyla yurtiçinde de adımlar atılmaya devam ediliyor. Bu bağlamda Merkez Bankası, koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla ilave tedbirler açıkladı. Buna göre TCMB belirlenmiş limitler çerçevesinde yürütülen Açık Piyasa İşlemleri portföyü doğrudan alım işlemleri önden yüklemeli olarak gerçekleştirilebileceğini, geçici bir süre için, Piyasa Yapıcı bankalara, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan satın aldıkları DİBS’leri TCMB tarafından belirlenen koşullar ve tutarlar dâhilinde TCMB’ye satma veya Piyasa Yapıcılığı sistemi kapsamında APİ çerçevesinde tanınan likidite imkânını belirli oranlar dâhilinde artırma olanakları sağlamayı, Türk lirası ve Döviz işlemleri çerçevesinde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ile İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlerin teminat havuzuna dâhil edilmesine karar verildiğini, reel sektöre kredi akışının kesintisiz sürmesi amacıyla yürürlüğe konulan hedefli ilave likidite imkânlarında limitlerin artırıldığını açıkladı. Varlık alımları yoluyla piyasaya likidite sağlanması adımı atılması şeklinde hedef belirleyen TCMB ayrıca mal ve hizmet ihracatçısı firmaların finansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve istihdam sürekliliğini desteklemek amacıyla Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi kullandırılmasına karar verdi. Krediler için toplam 60 milyar Türk lirası limit belirledi.

Küresel piyasalara baktığımızda ise ABD’de endeksler beklentilerin üzerinde gelen verilerle yükselişle açılmasına rağmen korona virüs vaka sayılarında devam eden hızlı artışla birlikte günü negatif bölgede tamamladı. Dün ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, martta 12,6 puan azalarak 120 seviyesine düştü ve Temmuz 2017'den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi. Avrupa’da ise endeksler Çin’den gelen olumlu PMI verilerinin etkisiyle günü yükselişle tamamladı.

Bu sabah ABD vadelilerine baktığımızda Trump’ın salgının etkilerinini Haziran ayına kadar görülebileceği ve önlerindeki 2 haftanın çok zorlu geçeceğini söylemesinin yarattığı virüs endişeleri nedeniyle satıcılı hareket ettiği gözleniyor. Dow Jones ve SP500 vadelilerinde %2’ye yakın düşüş yazının yazıldığı sıralarda görülüyor. Asya piyasalarına baktığımızda ise bir miktar karışık görünüm hakim. Japonya Nikkei’de %2’ye yakın satışlar gözlenirken Çin’de hafif pozitif tarafta hareketler gözleniyor. Endeks bugün güne hafif satıcılı başlayabilir.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı