Enflasyonda Mart ayında düşük talep ve petrol etkisi

Enflasyonda Mart ayında düşük talep ve petrol etkisi

Vakıf Katılım

Türkiye’de Şubat ayında yıllık bazda %12,4 artmış olan enflasyon, Mart ayında %11,9 seviyesine geriledi. Fiyatlar, aylık bazda %0,6 oranında artış gösterdi. Mart ayındaki gerçekleşme ile beraber enflasyonun son 5 ayda ilk defa yavaşladığı görülmektedir.

Enflasyonda, koronavirüs pandemisi nedeniyle petrol fiyatlarının düşmesi ve ekonomik aktivitenin düşmesinin negatif yönde etkilerini görüyoruz. Bu iki faktör, Mart ayında TRY’nin değer kaybından gelmesi beklenecek yukarı etkiyi bastırmış görünüyor. Bu kapsamda enflasyon tarafında yıllık bazda gerileme görüyoruz. Gıda fiyatları aylık bazda en yüksek artışı gösteren kalemlerden biri, buna karşılık yıllık gıda enflasyonu ise %10,1’e geriledi. En yüksek artış artan talep etkisi ile sağlık hizmetlerinde, en fazla düşüşün ise virüs etkisiyle seyahat kısıtlamaları ve düşen petrol fiyatlarıyla alakalı olarak ulaştırma tarafında görüyoruz.

Enflasyonun pozisyonunu halen çok bilinmeyenli bir denklem olarak görüyoruz. Varsayımlarımızın içinde düşük talep önemli bir yer tutacak, ancak kurdaki artıştan gelecek maliyet etkisini de düşünmemiz gerekir. Gıda ve enerji gibi volatil kalemleri dışarıda bıraktığımızda, çekirdek enflasyonun durumu kurdaki artış etkisini daha gözle görülür şekilde yansıtmaktadır. B ve C göstergelerinde aylık artışlar sırasıyla %0,77 ve %0,76 olarak gerçekleşmiştir.

Enflasyondaki yavaşlamaya rağmen Türkiye’nin reel faizi halen dünyadaki en düşüklerden biri ve negatif pozisyonda… Merkez Bankası, koronavirüs nedeniyle küresel aktörlerin de parasal gevşeme yaptığı bir ortamda faiz indirmeye devam etti ve politika faizi şu an %9,75… Enflasyonda düşük talep ve enerji fiyatları etkisi ve büyük merkez bankalarının parasal genişleme önlemleri çerçevesinde Merkez Bankası’nın faiz indirme konusunda istekli olmaya devam etmesini bekleriz. Merkez Bankası’nın finansal istikrar ve büyüme odaklı güncel gevşek para politikası patikasında kur ve risk primi birer yan etki olarak enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk teşkil edebilecektir.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı